REVIEWS

VAN WETHOUDER NAAR SJAMAAN


Van wethouder naar sjamaan is een openhartig, eerlijk en enerverend verslag van een diepgravende en inspirerende zoektocht, van een man die verder liep en dieper groef dan hij zelf ooit voor mogelijk had gehouden.

BoekenRoute

De afgelopen weken heb ik je boek gelezen. Ik ben onder de indruk van alles wat je hebt opgeschreven. Zo’n persoonlijke levensbeschrijving met alle pijn en verdriet, maar ook hoop en verwachting die daaruit spreekt, dat soort boeken kom je niet vaak tegen. Je eigen kwetsbaarheid die je daarin hebt laten zien, bijzonder om te lezen. Ik begrijp uit je boek dat je gaandeweg steeds meer hebt ontdekt wie je mag zijn. Je mag je gekend en bemind weten. Dat is eigenlijk het mooiste wat een mens kan overkomen!

Elo Wolswinkel


Een boek dat je meteen raakt. .Er zijn van die boeken die je meteen boeien en raken. Zo ook het boek Van wethouder tot Sjamaan van Hans Suur Mai Zonneveld, die zijn hele bewogen leven de revue laat passeren en ook uitvoerig schrijft over de politieke perikelen als fractieleider en later als wethouder en als zodanig niet onverdienstelijk functioneerde. Ook schrijft hij uitvoerig over enkele inwijdingen en zijn deelname aan tal van workshops, therapieën, en opleidingen. Hans wil zichzelf leren kennen en erachter komen waarom hij handelde zoals hij handelde en is daar heel open over, ook over zijn scheiding en relaties. Tijdens regressiesessies komt hij erachter waarom hij zo handelde. Zijn verhaal, zegt hij, laat zich caleidoscopisch lezen. “Een beeld van mijn relatie, De Elfstedentocht, zijn nieuwsgierigheid naar wat astrologie over mezelf te vertellen heeft, op reis naar Egypte, Frankrijk en Rusland en het uitwerken van dromen; het leek wel alsof alles therapeutisch werd en therapie alles werd. En dan gebeurde er weer eens iets geheel onverwachts. Multatuli schreef het: al mijn verhaal wordt eentonig. We denken dat we ons leven kunnen sturen en dan blijken de weefsters van mijn leven iets geheel anders voor me te hebben bedacht… Heel herkenbaar. Hij krijgt als wethouder ook te maken met pijnlijke gebeurtenissen die voor hem herbelevingen waren voor vroegere pijn., Zijn homeopaat maakte hem duidelijk dat gebeurtenissen uit het verleden in een andere vorm kunnen terugkomen. Als het ware om je een kans te geven er nu op een andere manier mee om te gaan. In dit geval niet als slachtoffer, maar als volwassene, die verantwoordelijkheid neemt voor wat hij wel of niet gedaan heeft.” Mooi! Fascinerende ontwikkelingsreis Hans is een vreemdeling in een vreemd land eigenlijk, maar dat was hij als kind ook al gewend en leerde ermee leven. Als kind werd hij vaak niet begrepen, omdat hij wezentjes waarnam en gevoelens had, die anderen niet zagen of hadden. Zijn omgeving ontkende de wereld die hij zag en daarmee ontkenden ze hem. Het veroorzaakte een diepe pijn en die speelde, al dan niet op de achtergrond, een rol in zijn hele levensloop. In zijn boek doet hij verslag van de fascinerende ontwikkelingsreis die hij aflegde, tot hij in het diepst van zijn ziel, zijn ware wezen ontmoette en kon omarmen. Mooi te lezen hoe hij daar naar toe groeide. Van wethouder tot sjamaan is een boeiend geschreven openhartig verhaal waarin velen zich zullen herkennen. Tegelijk is het ook een leerboek omdat Hans Suur Maj ook zijn verworven inzichten deelt en dan ook des lezers leraar is.

Divyam Aat de Kwant, freelance schrijver, journalist

Aan het lezen in jouw prachtige boek Suur Maj! Wat prachtig geschreven. Ontroerend. Soms tranen in mijn ogen en dan naar bewondering hoe jij dit hebt gedaan en hoever je bent gekomen. Zo blij dat ik je mijn vriend mag noemen.

Geke dijkhuis -Lindenboom


Het boek van Suur Maj bracht veel herkenning bij mij. Niet DE weg die hij bewandeld heeft, maar het bewandelen van EEN weg. Het idee dat ieder zijn eigen weg te gaan heeft. En dat het bewandelen van zo'n weg in de zoektocht naar waarom je op deze aarde bent een continue veranderend proces is waarin hele mooie maar ook hele verdrietige dingen gebeuren. Het is bijzonder om te lezen hoeveel er eigenlijk wel niet plaats vindt in een mensenleven en hoe je naar de hart kan luisteren en het volgen. Ook de teksten aan het einde van het boek die Suur Maj doorgekregen heeft zijn mooi en verhelderend. Niet per se een makkelijk, want confronterend, boek om te lezen maar wel een bijzonder mooi verhaal.

R

Het boek is uit!! Meteen besef ik dat dit boek nooit uit is!!! Het getuigt mijns inziens, van grote moed om je levensverhaal zo intiem te beschrijven. Nog maar net begonnen in het boek, en meteen ging ik al wat ik belangrijk vond onderstrepen; nou daar ben ik snel mee gestopt, want het staat vol met wijze levenslessen! Dit boek gaat me zeker helpen bij m'n spirituele groei, en zal het nog vele malen inzien.

Kitty

‘Waar het oordeel verschijnt, het hart verdwijnt.’

SUUR MAJ