Een boek dat je meteen raakt

Herkenning—Dit boek is nooit uit!
november 11, 2017
KWETSBAAR EN KRACHTIG
september 20, 2018
Geef alles weer

Een boek dat je meteen raakt

Er zijn van die boeken die je meteen boeien en raken. Zo ook het boek Van wethouder tot Sjamaan van Hans Suur Mai Zonneveld, die zijn hele bewogen leven de revue laat passeren en ook uitvoerig schrijft over de politieke perikelen als fractieleider en later als wethouder en als zodanig niet onverdienstelijk functioneerde.Ook schrijft hij uitvoerig over enkele inwijdingen en zijn deelname aan tal van workshops, therapieën, en opleidingen. Hans wil zichzelf leren kennen en erachter komen waarom hij handelde zoals hij handelde en is daar heel open over, ook over zijn scheiding en relaties. Tijdens regressiesessies komt hij erachter waarom hij zo handelde. Zijn verhaal, zegt hij, laat zich caleidoscopisch lezen. “Een beeld van mijn relatie, De Elfstedentocht, zijn nieuwsgierigheid naar wat astrologie over mezelf te vertellen heeft, op reis naar Egypte, Frankrijk en Rusland en het uitwerken van dromen; het leek wel alsof alles therapeutisch werd en therapie alles werd. En dan gebeurde er weer eens iets geheel onverwachts. Multatuli schreef het: al mijn verhaal wordt eentonig. We denken dat we ons leven kunnen sturen en dan blijken de weefsters van mijn leven iets geheel anders voor me te hebben bedacht…Heel herkenbaar. Hij krijgt als wethouder ook te maken met pijnlijke gebeurtenissen die voor hem herbelevingen waren voor vroegere pijn., Zijn homeopaat maakte hem duidelijk dat gebeurtenissen uit het verleden in een andere vorm kunnen terugkomen. Als het ware om je een kans te geven er nu op een andere manier mee om te gaan. In dit geval niet als slachtoffer, maar als volwassene, die verantwoordelijkheid neemt voor wat hij wel of niet gedaan heeft.”Mooi!Fascinerende ontwikkelingsreis.

Hans is een vreemdeling in een vreemd land eigenlijk, maar dat was hij als kind ook al gewend en leerde ermee leven. Als kind werd hij vaak niet begrepen, omdat hij wezentjes waarnam en gevoelens had, die anderen niet zagen of hadden. Zijn omgeving ontkende de wereld die hij zag en daarmee ontkenden ze hem. Het veroorzaakte een diepe pijn en die speelde, al dan niet op de achtergrond, een rol in zijn hele levensloop. In zijn boek doet hij verslag van de fascinerende ontwikkelingsreis die hij aflegde, tot hij in het diepst van zijn ziel, zijn ware wezen ontmoette en kon omarmen.

Mooi te lezen hoe hij daar naar toe groeide.

Van wethouder tot sjamaan is een boeiend geschreven openhartig verhaal waarin velen zich zullen herkennen. Tegelijk is het ook een leerboek omdat Hans Suur Maj ook zijn verworven inzichten deelt en is dan ook des lezers leraar.